Голямото бягство.

VISION NEXT 100: Мотоциклетът на бъдещето.

Очила, вместо каска, интелигентен костюм, пълен баланс без стойка: само три от много изобретение, които могат да станат стандартни за карането на мотоциклет и да добавят ново измерение към усещането за свобода в постоянно разрастващия се цифровизиран свят. И най-доброто е: това визионерско превозно средство вече е тук. Представяне на BMW Motorrad VISION NEXT 100.

Футуристичното двуколесно превозно средство се плъзга през аудиторията, на смолисто черната триъгълна рама изгрява синьото и бяло лого на BMW. Жената мотоциклетист носи само визьор, който изглежда като чифт очила от следващия век, вместо каска. Тя спира и става от седалката, без да сваля краката си от стъпенките. Визионерският мотоциклет, представен на изложбата „иконични импулси“. „Преживяване на бъдещето на BMW“, която празнува своята световна премиера в Лос Анджелис, пренася зрителя в 2130 година.

+ Прочети още

Време, когато мобилността е още по-разнообразна и взаимносвързана; време, когато цифровизацията приема форма, която днес възприемаме като сюрреалистична; време, когато мотоциклетизмът става аналогово и едновременно с това изключително емоционално преживяване. „Мотоциклетът ми позволява да избягам от ежедневието. От момента, в който се кача на него, не чувствам нищо друго, освен абсолютна свобода – голямото бягство“, казва Едгар Хейнрих, ръководител на отдел Дизайн в BMW Motorrad.

+ Прочети още

Абсолютна свобода.

Абсолютна свобода.

Заедно със своя екип от дизайнери, Едгар Хейнрих създава този бъдещ сценарии и проектира визионерското превозно средство BMW Motorrad VISION NEXT въз основа на това. „Когато разработваме мотоциклет, ние обикновено мислим около пед до десет години напред. Така че погледът по-далеч в бъдещето беше изключително вълнуващ за нас и много привлекателен“, казва Едгар Хейнрих, обрисувайки картината. Дизайнерите предполагат, че в рамките на 30 години, повечето превозни средства ще се придвижват автономно. Животът е натъпкан в градове и организиран чрез цифрови услуги. Повече и повече цифровизирани, повече и повече взаимносвързани, повече и повече автоматизирани. По време на тази презентация, важността на аналоговите оазиси става очевидна, което дава на хората чувството на възвърната свобода.

+ Прочети още

Свободата означава преживяване на околната среда с всички сетива, и усещането за центробежните сили, ускорението и вятъра. В идеалния случай, без каска или предпазно облекло. Мотоциклетът на BMW VISION NEXT 100 не се нуждае от тези неща. Защото „цифровият спътник“ – функционален блок, състоящ се от мотоциклета и наша собствена версия на оборудване за мотоциклетиста – осигурява висока степен на безопасност. Цифровият спътник действа незабележимо във фонов режим и винаги се намесва, когато е необходимо или желано. „Беше важно за нас аналоговото преживяване на ездата да остане непроменено. Дисплеят и операционната концепция работят толкова дискретно, че създават естествено и познато движение“, обяснява Холгер Хампф, ръководител дизайн, преживяване на клиенти, в BMW Group.

+ Прочети още
„Мотоциклетът ми позволява да избягам от ежедневието. В момента, в който се кача, чувствам тотална свобода - голямото бягство. “

Едгар Хейнрицх

Ръководител на отдел Дизайн на мотоциклети в BMW

Той все още е роудстър.

Той все още е роудстър.

Изцяло нов – и все пак BMW Motorrad VISION NEXT 100 успява да улови елементи от времевата линия на BMW Motorrad: черна, триъгълна рама, бели линии, класически срещуположен сдвоен двигател. Гледан отстрани, визионерското превозно средство изглежда голо. Съответно, ергономията и позицията на седалката са създадени като на роудстър. Дизайнът на предницата е минималистичен и рафиниран с висококачествени детайли. На предното колело, в рамката е интегриран голям метален рефлектор. Той служи като водач на вятъра и заедно с интегрираното предно стъкло, осигурява аеродинамично оптимизиран въздушен поток.

+ Прочети още

Елементите на каросерията, като седалката, капакът на горната рамка и предния калник са изработени от карбон. Две деликатни червени светлини под каросерията служат като стопове и мигачи. Гумите имат омекотяваща функция и активно се адаптират спрямо терена. Червената кобилица в дясната част на кормилото се откроява. Проектирана като нарочен механичен елемент, тя блокира захвата на дросела или го освобождава.

+ Прочети още

Рамката следва колелото.

Черната триъгълна рамка е визуално напомняне за R 32 от 1923 – първият мотоциклет на BMW. Но, рамката има функционалност, която е доста далеч от оригинала. Flexframe е гъвкава и позволява кормилни маневри, без съединенията, с които сме запознати днес. Ако дръжките бъдат преместени, цялата рама променя формата си и улеснява смяната на посоката. В зависимост от ситуацията на трафика, силите необходими за това са различни: кормилните маневри са изключително лесни, когато мотоциклетът е спрял, докато при високи скорости, рамата се втвърдява. Повърхностите са прикрепени така, че те предлагат защита от вятъра и атмосферните условия на напълно затворен мотоциклет. Повърхността на рамата е изработена от матов черен плат.

+ Прочети още

Срещуположен сдвоен двигател със задвижване без емисии.

Срещуположен сдвоен двигател със задвижване без емисии.

В средата на рамата е монтиран специален двигател. Той едновременно е елемент от стила и напомняне за неща, които отдавна за минали. По форма и представяне, той прилича на традиционния двигател BMW Boxer, но в него е поставен задвижващ агрегат без емисии. В зависимост от ситуацията на езда, външната форма на срещуположния сдвоен двигател се променя. В спряно положение, той стои прибран.

+ Прочети още

В момента, в който започнете да се движите, двигателния блок излиза настрани. Правейки това, той оптимизира аеродинамиката и защитата от атмосферни влияния по време на езда. Полиранията алуминий в тази област излъчва усещане за високо качество.

+ Прочети още

Самобалансиращ: никакъв шанс за накланяне.

Мотоциклетът не се нуждае от стойка. Не и когато помощните системи осигуряват перфектен баланс. Самобалансирането позволява на BMW Motorrad VISION NEXT 100 да остане стабилен както по време на езда, така и когато е спрян. Това подобрява безопасността за водача. Тази функция улеснява и начинаещите, защото те биват преведени безопасно през всяка ситуация на ездата и не могат да паднат. Но и опитните мотоциклетисти могат да имат полза от самобалансирането. Защото мотоциклетът става още по-пъргав, като прави преживяването от ездата още по-динамично. Помощните системи също така разширяват и възможностите на мотоциклетиста. Независимо от уменията и опита, мотоциклетистите могат постоянно да разширяват своите граници и положително да засилват преживяването от ездата. Правейки всяко пътуване преживяване на чиста свобода, от началото до края.

+ Прочети още
„Когато разработваме мотоциклет, ние обикновено мислим около пет до десет години напред. Да гледаме напред е много вълнуващо за нас и много примамливо. “

Едгар Хейнрих

Ръководител на отдел Дизайн на мотоциклети в BMW

Създаване на дизайн
Сглобяване на Vision Next 100
Предварителен дизайн на Vision Next 100
Задна светлина на Vision Next 100
Изучаване на комбинацията на дизайнерския цвят
Предварителен дизайн на Vision Next 100
Скица на Vision Next 100
Компютаризиран дизайн на Vision next 100

Очила с данни, вместо каска.

Очила с данни, вместо каска.

При BMW Motorrad VISION NEXT 100, мотоциклетът и мотоциклетистът участват в директна обмяна. От околната среда се събира съответна информация, която визьорът - принципно, очила за данни, които покриват зрителното поле на водача и блокират вятъра - проектира директно в зрителното поле на водача. Ако водачът гледа право напред, не се показват данни, така че да не се въздейства върху преживяването от ездата. Само когато е необходимо действие – например в случай на опасност – или ако водачът поиска информация, визьорът се активира. В този случай, символ на цифровия спътник се появява в долната една трета от очилата: обърнат нагоре триъгълник, образуващ две хоризонтални линии. Дисплеят е подобен на този в кокпита на самолет. Той показва настоящия ъгъл на наклон и идеалната линия. Ако има отклонение, водачът може да ги коригира. Ако водачът не успее да реагира или направи това прекалено късно, мотоциклетът се самокоригира. Поглеждайки нагоре ще активира функцията на огледало за обратно виждане. Ако водачът наклони погледа си малко по-ниско от обичайната зрителна точка, се отваря меню, в което той може да задейства всяка функция, като използва контрол чрез пръсти и жестове. Ако наклони погледа си още повече, се отваря карта, която показва на водача избрания от него маршрут.

+ Прочети още

Модно изявление, вместо тежко предпазно облекло.

Модно изявление, вместо тежко предпазно облекло.

Леки платове, вместо кожа и аксесоари. Облеклото на мотоциклетиста от BMW Motorrad VISION NEXT 100 е модно изявление и предлага защита срещу вятъра и атмосферните условия, като по този начин доста подпомага цялостното преживяване от ездата. Климатичната функция или охлажда или загрява мотоциклетиста, в зависимост от желанието. Тежките дрехи, които са прекалено горещи или прекалено студени, вече са в миналото. Гъвкавата лентова структура на облеклото и обувките е вдъхновена от мускулните влакна. То активно поддържа водача, в зависимост от ситуацията, и правейки това, го разтоварва. Зоната на врата на облеклото на мотоциклетиста може да бъде запълнено с въздух при по-високи скорости. По този начин то облекчава шийните прешлени и повишава нивото на комфорт. С вибриращи елементи по ръцете и краката, облеклото предоставя навигационни сигнали или указва, когато е достигнат краен ъгъл на наклон. Предпазната функция на облеклото на мотоциклетиста не е необходима поради интелигентните спомагателни системи.

+ Прочети още

Още истории, които могат да ви бъдат интересни.

Подходящи мотоциклети.

spinner