Духът на легендата

Усещането за Париж-Дакар с R nineT Urban G/S.

Ралито Париж-Дакар е легендарно, също като хората и машините, които го завършват. Джой Люис изследва ранните дни на епичното пустинно рали, в градовете, в които ралито започва и завършва. Нейните двама спътници са: Хуберт Ауриол, който печели Ралито Париж-Дакар два пъти с BMW; и R nineT Urban G/S, мотоциклет, чийто дизайн е подобен на легендарния R 80 G/S.  

Един поглед към Urban G/S и 80-те години на миналия век оживяват – ранните дни на ралитата и пустинните състезатели, когато Хуберт Ауриол и Гастон Райер тръгват, за да преживеят приключението на своя живот, между Париж и Дакар. Успехът на двамата офроуд герои на онова време е тясно свързан с R 80 G/S, дуал-спортна машина, която става безсмъртна, благодарение на ралито Париж-Дакар.

Емблематичният мотоциклет все още предава своите гени и също е източник на вдъхновение за новия R nineT Urban G/S. Докато мотоциклетът ясно принадлежи на семейството на R nineT, от гледна точка на характеристики на езда и иновативни технологии, неговият външен вид прилича на R 80 G/S: бели елементи по каросерията, тясно, малко по-дълго червено седло, повдигнат калник на предната гума и маска на предния фар. Време е да изследваме ранните дни на ралито в Париж и Дакар върху Urban G/S.

+ Прочети още

Посещение на Хуберт Ауриол

С Urban G/S през Париж, подминавайки Площад Трокадеро, известното място на старта на ралито Париж-Дакар.

Джой кара Urban G/S направо през Париж. По десния бряг на Сена, тя преминава покрай Площад Трокадеро, който започва от Айфеловата кула и достига до речния бряг. През 1978 г, почти 200 ентусиасти на мотоспорта стартират за първото рали Париж-Дакар от този площад. Те ще преминат 10 000 километра през Алжир, Нигерия, Мали и Буркина Фасо до Сенегал. Един от авантюристите е Хуберт Ауриол, който, тогава е на 25 години. По това време, той няма представа, че ще печели пустинните състезания много пъти и ще окаже сериозно влияние върху култовия статус на BMW GS.  

+ Прочети още

Джой Люис е организирала среща с Хубърт Ауриол в неговия тавански апартамент в Париж.

40 години по-късно, Джой Люис пътува към апартамента на Хуберт в Париж на Urban G/S. В него, снимки, трофеи, стари списания за моторен спорт и каски от онази епоха, само показват какво влияние е оказало ралито върху живота на Хуберт. Джой не може да изчака да му зададе всички въпроси, които минават през главата ѝ по време на пътуването и през Париж. „Мислех си, че трябва да обуздая своето любопитство. Вместо това, Хуберт беше нетърпелив да разкаже своята история. Попивах всяка казана от него дума.“ Докато Хуберт говори, неговите очи издават неутолимата жажда за приключения, която все още движи 64-годишния мъж, точно както и навремето.  

+ Прочети още

Трофеи, каски, снимки: миналото на Хуберт от рали състезанията.

Хуберт разказва за 26-ти декември 1978 г., когато неговата мечта да кара до Африка се осъществява, когато той се присъединява към ралито Париж-Дакар. Пътуване, което променя живота му много повече, отколкото може да си представи. „Исках да преживея нещо изключително по време на ралито, а след това, ралито преобърна целия ми живот. Дори и след като се завърнах, мислех единствено за пътуването и изведнъж осъзнах: това е животът!“ Джой няма представа колко дълго са разговаряли. Тя се чувства сякаш участва в ралито заедно с него. „Когато Хуберт разказва своите истории, знам, че правилният начин да се живее е просто да правиш нещата, вместо да мечтаеш за тях“.  

+ Прочети още

Между океана и пустинята

В Дакар, тъмно-черния асфалт отстъпва пред тъмно-червен чакъл.

Едва ли е възможно Париж и Дакар да бъдат толкова различни, мисли си Джой, докато пътува с Хуберт през столицата на Сенегал. Тъмно-черния асфалт отстъпва през червеникаво-кафяв чакъл, който скоро се превръща в смесица от дупки. Ако улиците в центъра на Дакар изглеждат по този начин, представете си условията на пътя в страната, или в пустинята, която мотоциклетистите са прекосили по време на ралито Париж-Дакар. „Нищо не се е променило от тогава“, казва Хуберт, изглеждайки облекчен. „Може би са се появили няколко нови сгради и улици. Но атмосферата е същата. Хората все още са ентусиазирани и приятелски настроени. „Ах! Връщате се в страната си“, казват често те, сякаш аз съм един от тях“, казва той.  

+ Прочети още

Пътуването с Urban G/S през Дакар предизвиква силни спомени в Хуберт Ауриол.

Джой е вдъхновена от ентусиазма на Хуберт по отношение на Сенегал и неговите хора, от емоциите, които ралито предизвиква в него. „Като дестинация на ралито, Сенегал е специално място. Хората са толкова щастливи и те поздравяват радостно. Това е подходящата атмосфера за финал.“ Той се качва на Urban G/S, който му напомня на неговия R 80 G/S от осемдесетте. Боксерът, който е карал до победата на най-трудното пустинно рали в света през 1981 и 1983 г. „Този мотоциклет задейства силни емоции в мен. Имам много добри асоциации с цветовете на мотоспорт на BMW и съм щастлив, че наследството на R 80 G/S продължава и днес“. Хуберт управлява мотора, точно като местен, през „неговия“ Дакар, Джой го следва почтително.  

+ Прочети още

Езда между стада от кози и постоянно бипкащи таксита: това е Дакар.

Те маневрират със своите мотоциклети покрай цветни автобуси и бипкащи таксита, покрай тромави каруци, теглени от магарета. Трафикът спира на Площада на независимостта, когато един фермер пресича пътя със своето стадо от кози. Тук е мястото, където са били организирани празненствата след ралито. „Този площад преливаше от хора, и улиците бяха абсолютно задръстени. Отне ни часове да достигнем до подиума за церемонията на награждаването“, казва Хубърт. Всеки един момент е напомняне, че скоростта на живота е различна в Африка. Време за понижение на скоростта и разглеждане на това екзотично място в Западна Африка.  

+ Прочети още

Кратка почивка в града, който притежава цялото време на света.

Сенегалската столица разказва безкрайна история между океана и пустинята. Полуостровът е заобиколен от Атлантическия океан от три страни. И въпреки че степите започват точно след края на града, Дакар е типично тропичен и влажен и неговите почви са плодородни. Между оазисите на зеления парк, градският пейзаж е доминиран от строителни площадки; въпреки че не е ясно дали сградите се разрушават или строят. Обикновени колиби са разположени до могъщи хотелски сгради. Цветни пазарски сергии са разположени пред сиви бетонни сгради. Хуберт и Джой почиват в един крайбрежен ресторант. Месингова табела на „стената на славата“ на ресторант показва колко Хубърт Ауриол е почитан в Дакар. Неговото име блести, заедно с имената на поп звезди от осемдесетте, като френската певица Далида или Стиви Уондър.  

+ Прочети още

Между червената земя и червеното небе, по брега на Дакар.

Те продължават по Route de la Corniche Ouest, карайки на север покрай брега. Джой притежава оригинален R 80 G/S Париж-Дакар и едва може да повярва, че тя проследява маршрута на ралито с един от героите на онези дни. „Опитвам се винаги да си осигуря достатъчно приключения в живота. Историята на Хуберт ми показва, че това е правилният начин да се живее“. Джой би искала да удължи този момент. Заобикаля ги червена земя, която се смесва безпроблемно с червения залез над Атлантика. Оттук, те имат страхотен изглед към града, чиито силует мига във вечерната светлина. Времето изглежда е спряло в града, който притежава цялото време на света.  

+ Прочети още
Хората все още са ентусиазирани и приятелски настроени. Те често казват: „Ах! Връщате се в страната си“, казват често те, сякаш аз съм един от тях. “

Хуберт Ауриол

Мечтана дестинация езерото Ретба

Износени дървени лодки са подредени по брега на езерото Ретба.

Тишината е забележителна. Тя подсилва момента и чувството, че гледате розово езеро. Езерото Ретба – мечтана дестинация. Световно известно като финалната дестинация на ралито Париж-Дакар. Тук, на 30 километра на север от оживената столица на Сенегал, светът е различен. „Езерото Ретба е магическо“, казва Джой, изпълнена с благоговение, когато тя и Хуберт пристигат на него. По брега са подредени разнебитени дървени лодки. Фермерите преминават през езерото, за да събират сол от дъното. Отвъд храстите морски копър се издигат дюни в тения проход между езерото и Атлантика.  

+ Прочети още

Моментите в самия край на ралито Париж-Дакар са се запечатали в паметта на Хуберт.

„Когато пристигнахме тук след ралито, не беше останало нищо от тишината“, казва Хуберт, смеейки се. „Имаше хора навсякъде, които ни поздравяваха като звезди. Този момент е толкова запомнящ се, след всички страдания, съмнения и трудности по време на състезанието. Преживяванията на Хуберт все още са живи, въпреки че те са толкова назад в миналото. Те са се отпечатали в паметта му. И не само това, но те са оформили неговия живот и са направили него и ралито Париж-Дакар легенди.  

+ Прочети още

Още истории, които могат да ви бъдат интересни.

Подходящи мотоциклети.

spinner