На подиума.

Essenza Sprint обединява всичко, което блести.

Ръчно изчукван алуминий, карботнови части, ар деко̀: каймакът от каймака сред поръчковите мотоциклети се събира на Essenza Sprint. Емблемите на стила не могат да бъдат по-различни. Независимо дали става въпрос за бяла елегантност или черна мощност – в края на краищата, винаги става въпрос за смаляване само най-нужното, същността на мотоциклета.

Италиански стил

Джузепе Ронсен очертава профила на LowRide R nineT във въздуха. Тънкият алуминиев монокок е с форма на вълна „Ние чертахме профила на хартия, докато не ни хареса. Тази форма е единствена по рода си; това е уникалното място за продажба на мотоциклета.“ Директорът на италианското списание за поръчкови мотоциклети LowRide не се опитва да скрие колко се гордее със своята първа модификация на BMW. А и той няма причина за това. Тъй като дизайнът, който е разработен, съвместно с Radikal Chopper, впечатлява журито и заема първо място на Essenza Design Award.

+ Прочети още

Мотоциклетът не трябва да бъде впечатляващ само визуално. Той трябва да покаже и своята скорост на Essenza sprint. Въпреки че мотоциклетът не е специално проектиран за състезания, двигателят се представя със 130 к.с., след тунинга на Edelweiss Motorsport. „Аз не се интересувам от чистокръвен състезател. Мотоциклетът трябва да бъде ежедневен инструмент, който подкрепя моята страст да пътувам неглиже.“ Поради тази причина, много от частите на LowRide R nineT са стокови компоненти. Най-вече, когато става въпрос за електрониката и предпазните функции, екипът на Джузепе не е променил нищо. „Ние комбинирахме философията на BMW с минималистичен италиански стил. R nineT просто е прекрасна играчка.“

+ Прочети още
R nineT Racer Carbon "Schwarzwerk 101" от Norbert Rebholz

Бърза красота: в Essenza Sprint, R nineT Racer Carbon "Schwarzwerk 101" от Norbert Rebholz оставя останалите претенденти назад и печели престижното състезание.

Зашеметяващо привидение

Поръчковите мотоциклети се открояват в тълпата. Те привличат и обиждат. Въз основа на това, Essenza е следващото ниво. Ниво, на което поръчковите мотоциклети се открояват сред поръчкови мотоциклети – като White Phantom. Дирк Оелеркинг и неговата работилница Kingston Custom са известни с необикновени модификации, които почти могат да бъдат наречени щури. Той не се интересува от тенденциите, нито взема предвид съветите на други хора, и прави нещата както му харесва на него. И правейки това, до сега не е имал лошо представяне, нито има такова и този път. В стартовата решетка на Essenza, всички очи са приковани към White Phantom.

+ Прочети още

White Phantom е BMW R 80 RT от 1986 г. с бяло покритие със златни линии. Дирк е оборудвал 800 cc с KK26 турбо-компресор, разработена от самия него Telespringer вилка и амортисьор на Kingston custom. Той черпи своето вдъхновение от състезателните мотоциклети на Ернст Хене, който поставя безброй рекорди, свързани със скоростта през тридесетте години. „Боксерите имат страхотен потенциал за разширение, което означава, че можеш да създадеш нещо специално“, казва Дирк. Нещо специално, в този случай, означава стийм пънк: поглед в бъдещето от по-ранно време. Време, през което, машинното инженерство се е случвало в малки работилници. „Исках White Phantom да изглежда семпъл и елегантен. Не показен и шумен“, казва той, „просто бриз – привидение“.

+ Прочети още

Радикална носталгия

Важните моменти в историята на мотоциклетизма привличат Даниел Уидман. Създателят на поръчкови модели от швейцарската община Шмерикон е от старата школа. Баща му е притежавал бояджийска работилница, а самият Даниел е професионален мотоциклетен механик. Освен това, той усеща дизайна и естетиката в гените си. „Никога не съм притежавал стандартно превозно средство“, казва той. Технологиите и скоростта винаги са го вълнували. Това може да се види и на BMW R 1200 R, който той освобождава от стандартната му облицовка в неговата работилница от висока класа VTR Customs. След това той трансформира мотоциклета в радикален уличен тракер – подражавайки на състезателната машина на Еди Лаусън: високи ръкохватки на супербайк и голяма табела със състезателен номер, с номера на Еди 21 – усещане за чиста носталгия.

+ Прочети още

Самият Даниел се е състезавал през осемдесетте. Четирикратен световен шампион, Еди Лаусън е негов герой и страхотно вдъхновения. Имайки предвид бруталните супербайкове на Еди, сега Даниел създава поръчковия мотоциклет Eddie 21. „В началото, оголената конструкция изглеждаше ъгловата и футуристична. Но със състезателното боядисване, се превърна точно в това, което желаех“, си припомня Даниел. Eddie 21 е ръчно изработен до последния детайл. Алуминиевата каросерия е изчукана ръчно, както са и алуминиевият резервоар, и задницата. Табелата със стартовия номер и ауспуховата система, в стил "Kerker", също са направени в работилницата. „Мотоциклети, които пишат история, заедно с ръчна изработка – това е Essenza.“

+ Прочети още

R nineT Racer

Още истории, които могат да ви бъдат интересни.

spinner