Дъските, които означават света.

Изчистете сцената и пуснете филма за мотоциклетиста на стената на смъртта Дон Ганслмейер.

Здрави топки, незабележима работилница в задния двор, кутии с отдавна липсващо съдържание, състезания за мускули, безразсъдни маневри, сензация – и щастлив край? Motodrom, най-старата пътуваща стена на смъртта в света се подготвя за страхотно кино.

Звучи лудо? Ами то си е.

Звучи лудо? Ами то си е.

Където и да се появи Motodrom, те предизвикват скептично учудване и силен ентусиазъм. И някои зрители могат да се почувстват, че са отишли в стар цирк, в почти архаично изглеждащата дървена конструкция. Но вместо на захарен памук и пуканки, там мирише на масло и бензин. Артистите се наричат Motorellos и винаги са стилно облечени, когато демонстрират мотоциклетните си умения: ярки панталони, напълно лъснати ботуши и безупречни бели ризи. За самата идея, пътникът се оказва самият дявол: четирима мотоциклетисти се подреждат един до друг в най-тясното пространство на почти 100-годишната стена на смъртта, изработена от дърво, за успоредно движение – първите след повече от 50 години. И за първи път, на четири мотоциклета BMW R 25, като всяка от машините е на повече от 60 години. Няма смисъл да се споменава, че такова събитие трябва да бъде заснето за поколенията. Поне режисьорът Стефан Гаутрон е на това мнение. Той придружава трупата и техния смел проект в продължение на цели 15 месеца – като шефът Дон Ганслмейер ръководи цялата история. 

+ Прочети още

Един мъж, едно място.

Един мъж, едно място.

Motodrom без Дон? Немислимо. Той живее за Motodrom. Живот, пълен със страст, в която професията на артист на стената на смъртта се превръща в истинско призвание. Дон е впечатляваща личност. Неговото истинско призвание става ясно още през първата секунда. Неговата страст го характеризира: очите му са внимателни и широко отворени, жестовете му са отривисти и прецизни и тялото му е покрито с безброй татуировки. Когато повиши глас, неговите думи се трансформират в съобщения: без противоречия, това е начинът по който работим сега – все пак някой трябва да каже как ще се случват нещата. Но Дон не харесва особено думата шеф. В Motodrom, той е най-вече конферансие, координатор и разбира се, мотоциклетист. За перфектната обиколка и за перфектното шоу, той и неговите Motorellos рискуват своето здраве всеки път. Всичко заради най-голямата награда – аплодисментите на публиката.

+ Прочети още

БУРЯ И НАПРЕЖЕНИЕ

Но откъде идват тази страст и воля за постигане на перфектност? Когато е бил шест годишен, Дон посещава панаир с дядо си и вижда стена на смъртта за първи път. И незабавно става ясно: стена на смъртта – това ще да е. В къщи, в двора, винаги има някаква машина, която трака и пуфти, или трактор, или старо Quickly. Така че е било само въпрос на време Дон също да започне да изпробва. Всичко с колела и педал за газ е трябвало да бъде опитано. Той отива до гуруто на стената на смъртта Кен Фокс в Англия и преминава през трудно и променящо го завинаги обучение. С цел опростяване, към прякора му „Don“ е добавено „Щраус“ – за състезанията по време на своето детство, той винаги е носил комикс на Доналд Дък със себе си. Първите падания на Дон Щраус по стената са били посрещнати от неговия ролеви модел и учител Кен Фокс изключително кратко: „Казах ти, зарежи я...“. Ставаш, падаш, ставаш, падаш отново, падаш по-добре. За дон, истинската страст се среща с безкомпромисна взискателност и търсене на перфектност. 

+ Прочети още

Старите времена са отминали. Но страстта по тях остава. Погледнете пак напред.

Старите времена са отминали. Но страстта по тях остава. Погледнете пак напред.

Преди, да преди, имаше множество момичета, които чакаха след спектакъла да отидем на кафе – казва Дон подхилвайки се. Но днес, цялото му внимание е отдадено на представлението, което той прави за публиката. Да не споменаваме и факта, че е щастливо обвързан с приятелката си Джей, която, разбира се, активно подкрепя трупата. Тя споделя неговата страст за стари машини и стила на отминалите дни. Когато двойката пътува заедно, те успяват да накарат доста хора да се обърнат след тях, казва режисьорът Стефан. Дон все още търси следващото вълнение, следващото предизвикателство и за възможности да изживее своята страст още по-интензивно – чистото въплъщение на „Направете живота пътуване“.

+ Прочети още

Винаги една стъпка напред.

За мисията за каране по стената на смъртта с четири мотоциклета BMW R 25, първо се нуждаеха от допълнителна машина. Голям начинание, най-вече имайки предвид, че трите съществуващи мотоциклета R 25 трябва да бъдат сензация в тяхното състояние. В много търпение, BMW Motorrad успя да осъществи мечтата за още един мотоциклет R 25 с още повече страст и шанс да открият, това което е скрито. С помощта на опитния реставратор Себастиан Гуч, Дон седи в неговата работилница в задния му двор в Мюнхен, нощ след нощ, за да сглобят четвъртия R 25 от всички събрани части. И тук той не оставя здравето си на късмета, перфектност, това е той. Той познава всяка част, държи всеки винт и болт в ръцете си.

+ Прочети още
Стефан просто е лудо животно, перфекционист, страхотен човек – точно като мен. “

Дон Ганслмейер

Когато не можете да направите омлет без да вдигате шум.

По време на конвертирането на стената, концентираната тишина в работилниците просто приключва. Пистата на почти 100-годишния резервоар се препроектира за четвъртия мотоциклет. Летят искри и стружки, псувни и смях. Запотеното сглобяване и разглобяване на Motodrom, междувременно е станало рутинно за мотоциклетистите. Но трансформирането на дизайна на огромната дъска е предизвикателство дори и за тях. И зад нея: Дон, който не пропуска нито един детайл. И с подпалени гуми: режисьорът Стефан. За него съществуват само две правила: прави добри снимки и не пречи. Дон се занимава с видеографа по много професионален и прагматичен начин: „Стефан просто е лудо животно, перфекционист, страхотен човек – точно като мен“.

+ Прочети още
Дон Ганслмейер
Дон Ганслмейер
Дон Ганслмейер
Дон Ганслмейер
Дон Ганслмейер
Дон Ганслмейер
Дон Ганслмейер
Дон Ганслмейер

В окото на бурята: окото.

За режисьор, който с удоволствие би увиснал от хеликоптер или би балансирал върху скали, за да си осигури перфектните снимки, работата с Motorellos в изключително напрегнато време. Пътувайки и сближавайки се с артистите в продължение на 15 месеца, през дъжд и слънце, определено е много по-различно преживяване от внимателно планираната модна фото сесия. Стефан може да бъде открит навсякъде, едновременно. Всяка снимка трябва да е перфектна, защото в истинския живот няма място за постановки. В най-напрегнатия момент от шоуто, Стефан стои на пода на Motodrom със своята камера, докато машините го подминават само на няколко сантиметра и се покатерват по стената.

+ Прочети още

Четири не е много за никой.

По време на дните на BMW Motorrad, накрая настъпва времето: препроектираната писта е чиста, за да могат всички да я видят, както и четирите жадно мъркащи мотоциклета BMW R 25. Перфектно полирани ботуши, тесни панталони, бели ризи: Motorellos са силно концентрирани и пълни с очакване. След няколко обиколки, те започват своята световна премиера. Всички четири мотоциклета R 25 ускоряват едновременно и напускат пистата един след друг, за да преминат по вертикалната стена. Тракането на едноцилиндровите двигатели едва се чува сред овациите на зрителите. Оглушителни аплодисменти придружават артистите, когато всички четири машини циркулират успоредно по стената. Точно като водовъртеж, тази атмосфера, се събира в центъра на Motodrom за камерата на Стефан. И Джой, приятелката на Дон, избърсва една сълза от очите си, както всеки път. Това е страхотно кино.

+ Прочети още

Още истории, които могат да ви бъдат интересни.

Подходящи мотоциклети.

spinner