Съживете иновативните идеи.

Млади дизайнери създават нови концепции.

Поради предстоящото пристигане на G 310 R BMW Motorrad подготвя своите пазари по света, от Милано до Япония, за този нов спортен лек роудстър. Студентите от Европейския институт по дизайн (ЕИД) в Италия вече са изучавали привличащото погледите BMW с двигател под 500 куб. см. като част от финалните си проекти за завършване на специалност, докато в Токио специален семинар за жени-мотоциклетисти води до провеждането на някои също толкова интересни изследвания.

Проектът, първоначално стартиран за студенти през 2015 г. от маркетинговия мениджър на BMW Motorrad Италия Андреа Ферари, отправя предизвикателство към студенти по дизайн без опит в автомобилния дизайн и инженерството да променят и адаптират малкия, лек и пъргав мотоциклет, така че да стане още по-привлекателен за мотоциклетистите в града. След година работа версиите на студентите се показват в Монца на фестивала The Next 100 и тъй като тези

студенти вече са завършили, щафетата е предадена на нови студенти, които трябва да съживят вдъхновението, като използват първокласните съоръжения на ЕИД. „BMW Италия има за цел да продължи това партньорство през академичната 2016/2017 година. Искаме да докараме някои от чертите на концептуалните мотоциклети до едно по-конкретно ниво, да задълбаем в някои определени страни на всеки мотоциклет и така да създадем G 310 R от ЕИД“ сподели Ферари.

+ Прочети още

Безопасен и практичен.

Вдъхновени от идеите на завършващите студенти, тазгодишните ще стъпят на тях и ще ги доразвият в свои собствени. След това, след около 3 месеца, ще се проведе първоначален преглед от BMW Motorrad Италия и преподавателите в ЕИД, при който ще се изберат „най-добрите“ идеи. На този етап студентите ще започнат да работят заедно в екип, като ще доразработват концепциите,

които са били посочени като най-добри, с цел накрая да създадат един работещ прототип. Студентите провеждат задълбочени проучвания, включително интервюта с избраните мотоциклетисти, за да разберат техните изисквания, като при работата по мощността и представянето ще се набляга на безопасността и практичността.

+ Прочети още

ЧЕТИРИ КОНЦЕПЦИИ, ЧЕТИРИ ПУБЛИКИ

Проект BMW Savannah

Женска сила.

Проект BMW Savannah е мотоциклет, създаден специално за жени, които може да предпочитат по-леки мотоциклети като например BMW G 310 R пред големи и тежки такива. Една от ключовите черти на дизайна при този проектов мотоциклет са 360-градусовите LED светлини за повишаване видимостта на мотоциклетиста, като така се отстранява една от най-честите причини за инциденти с мотоциклети на пътя. Създадено е също гениално решение за наблюдение на мъртвата точка

с хаптична сигнализация, която се предава под формата на леки потупвания по коленете на мотоциклетиста, там, където те се допират до резервоара, и така се получава предупреждение за превозно средство отстрани. Освен това екипът използва съществуващата система на BMW Motorrad за безконтактно палене и заменя ключа с гривна, която се поставя на ръката. Завършеният външен вид се придава от кожен ремък на резервоара, който прави бутането на мотоциклета по-безопасно и лесно.

+ Прочети още

Калникът като изкуство.

Калникът като изкуство.

Както винаги при създаването на съвременни мотоциклети, в работата на много от екипите внимание се обръща и на темата за персонализирането. Проект Morpheus има за цел да подобри процеса на конфигурация с множество наподобяващи пъзел обтекатели, които могат да се добавят или премахват, за да се създадат различни опции за мотоциклетиста. С помощта на онлайн конфигуратор могат също така да се качат персонализирани графики. BMW G 310 Misto залага на по-функционален подход към персонализацията от гледна точка на пътуващия всеки ден до работа мотоциклетист, който иска нещо различно за уикенда, и настройва мотоциклета си така, че да е подходящ както за асфалтирани пътища, така и за офроуд каране.

+ Прочети още

Сменяемите компоненти като например по-големия калник правят това възможно и уникалното опаковане на всеки от компонентите позволява аксесоарът да се съхранява, когато не се използва, като се окачи на стената и „да се превърне в произведение на изкуството“. Лесният монтаж е гарантиран със специалния инструмент, който е включен в пакета на продукта. BMW Plus+ продължава темата за мотоциклета с двойна употреба. Ветрозащитното му стъкло се монтира така че да застане пред фара, когато той няма да се ползва. Това е насочено към мотоциклетисти, които ще се придвижват на кратки разстояния по магистрала, но които също така се нуждаят от прохладен полъх, докато пътуват към работа в горещи дни.

+ Прочети още

Спортна визия и подчертани ръбове за млади мотоциклетисти.

Спортна визия и подчертани ръбове за млади мотоциклетисти.

Сред ключовите характеристики на BMW 310 Street Race и мотоциклетите Supermoto е липсата на традиционен дисплей за скоростта. Ролята на скоростомер играе смартфонът на мотоциклетиста, като с помощта на съответното приложение потребителят може да персонализира настройките на мотоциклета и да активира предварително монтирани камери по него, които да се ползват като средство за безопасност подобно на автомобилните камери, монтирани на таблото, но най-вече за да записват уменията ви да си проправяте път в градския трафик! И двата мотоциклета са модифицирани така, че да изглеждат по-спортни и с по-подчертани ръбове и са насочени към друга група почитатели на G 310 R:

+ Прочети още

млади висшисти и хора, наскоро започнали първата си работа, въпреки че оригиналният дизайн на модерния роудстър BMW вече успешно напомня за своите по-стари братя BMW S 1000 R и R 1200 R. Въпреки че според европейското законодателство BMW G 310 R попада в категория А2, същата категория, към която принадлежат и макси-скутерите, които мнозина италианци, млади и стари, ползват в момента за придвижване в градски условия, BMW Motorrad гледа на този лек и пъргав мотоциклет като на възможност да привлече мотоциклетисти, които вече са отегчени от това, което Ферари описва като „еднообразното усещане, давано от скутерите“, и да ги качи на бърз и динамичен мотоциклет и то, без да се налага да променят шофьорските си книжки. 

+ Прочети още

Към последния етап.

Проект "Morpheus"

Към последния етап.

Тримесечният преглед на работата на сегашните студенти ще се проведе към края на годината и когато най-добрите идеи за прототип бъдат избрани, студентите ще имат време до юни 2017 г. да развият и представят своите концепции навреме не само за дипломирането си, но и за фестивала BMW Motorrad Days в Гармиш-Партенкирхен, на който студентите ще представят резултата от работата си на най-голямата сбирка в света на почитатели на BMW Motorrad и така ще завършат финалния етап на партньорството.

+ Прочети още

ГЕРМАНИЯ СРЕЩА ЯПОНИЯ

Когато студентите от ЕИД в Милано представиха своите идеи за дизайн на концептуален G 310 R, ни се удаде възможност да добием представа за онова, което живеещите в градове представители на поколение Y търсят в един мотоциклет. На хиляди километри разстояние група японски журналисти, клиенти на BMW, служители на търговски представителства и студенти по дизайн се събраха на семинар за жени, на който трябваше да се разбере какъв би бил съвършеният BMW мотоциклет за жените в Япония.

Участниците в семинара проведоха брейнсторминг сесия за това как G 310 R може най-добре да се пригоди за жени, а на разположение имаше дизайнер, който да визуализира техните идеи, с уговорката одобрените дизайнерски концепции да бъдат осъществени на по-късен етап. За вдъхновение на участниците бяха изложени четирите прочути японски поръчков R nineT модела на BMW, дело на Широ Накаджима, Хидея Тогаши, Го Такамине и Кайчиро Курозу.

+ Прочети още

Практичност със стил.

Първият къстъм проект за G 310 R е известен под името Sporty Scrambler. Той е оборудван с полуобтекател, офроуд гуми, регулируемо кормило, прибиращи се огледала и интегрирани предпазители за двигател. Вторият дизайн е базиран на Streetfighter. Със своята модерна цветова схема, съответстващи си единична седалка и ръкохватки на кормилото, двоен ауспух, централно разположена опорна стойка и регулируемо кормило, нейният фокус е върху практичността със стил. Третият поръчков проект за G 310 R е известен като City Café Racer Style. Със своя резервоар тип „сълза“, продълговата седалка и дисаги тип „куфари“, ретро стил, богат избор от цветове и съответстваща по цвят каска, той е най-често избираният вариант за допълнително разработване.

Проектът вече е изпратен на концептуален дизайнер за доусъвършенстване и един ден може да бъде приложен на практика от избран производител на поръчкови мотоциклети. „За нас беше изключително вълнуващо да участваме в този семинар за поръчкови проекти и несъмнено доказва, че нашите дами-мотоциклетисти наистина се интересуват от своите мотоциклети и им допада идеята да могат да ги модифицират“ споделя Сандра Ем, ръководител на отдел „Бранд комуникация“ към BMW Motorrad, която пътува от Мюнхен до Япония, за да присъства на семинара.

+ Прочети още

Още истории, които могат да ви заинтересуват.

Подходящи мотоциклети.

spinner