Мадам Фристайлър

Сара Льозито представя своя мототанц.

Сара Льозито е считана за най-добрата стънт мотоциклетистка в света. Тя играе като дубльор на Скарлет Йохансон в мотосцените в Отмъстителите 2 и е накарала безброй мъже да ѝ дишат прахта на световни шампионати по стънт мотоциклетизъм. Французойката вече е част от общността на BMW Motorrad.

За мен свободният стил означава да правя каквото ми се прави. Да яхна мотоциклета и да се забавлявам. Свободният стил е моят стил. “

Сара Льозито

Сара Льозито стига до работа бързо. 24-годишната дама минава със своя мотоциклет по улица „дьо Шампан“ в Еперне покрай гурме ресторанти и изискани винарни. Моет & Шандон, както и безброй други знатни изби са разположени тук в Шампан, дом на френски луксозни вина. Малко след това Сара стига до празен паркинг. Тук се намира работата ѝ. Работното ѝ време е гъвкаво. Няма колеги. Вместо да паркира, Сара ускорява.

Прекосява целия паркинг, обръща се и се връща на задна гума. Вдига мотоциклета на предна, кара така, завърта на 180 градуса. Сара ускорява, за да вдигне мотоциклета отново на задна гума, скача върху седалката и премята крака над кормилото. В продължение на десет минути тя кара всички, които я гледат, да се замаят от карането ѝ, а това е само загрявка. Мотоциклетът танцува под Сара в пълен унисон с нея досущ като кон. Нейният дорест жребец обаче разполага с още 159 конски сили. Тя идва тук всеки ден. Това е „нейният“ паркинг. Полицията я познава, познават я и жителите. Тъкмо тук се разиграват триковете на най-добрата стънт мотоциклетистка в света.

+ Прочети още

На задна гума в лозята

Бащата на Сара Льозито рядко се добира до своето АТВ, докато 13-годишната му дъщеря се упражнява да кара на задна гума през цялото време.

Само пейзажът наоколо може да надмине романтичното излъчване на малкия френски град Еперне. В полегатите хълмове се гушат лозя, а покрай тях са полегнали малки селца с камбанарии на черкви в романски стил. В едно от тези села израства Сара Виньо, дъщеря на винар. Една от по-големите сестри на Сара я нарича Зито - оттам идва прякорът ѝ льо Зито, а по-късно и псевдонимът ѝ Льозито. За работата в лозята баща ѝ ползва АТВ. Но рядко успява да се добере до него. Тъй като неговата 13-годишна Сара е на него и ходи на срещи с приятели или се упражнява да кара на задна гума. „Карах го почти всеки ден и тренирах като луда. Разбира се, не прибирах АТВ-то в най-добро състояние и трябваше да си измислям извинения вкъщи“ спомня си Сара. „Когато накрая си признах какво правя, нашите не знаеха какво да си мислят. Но с течение на времето просто свикнаха.“ Смее се.

+ Прочети още

Първоначално Сара възнамерява да тръгне по стъпките на баща си. Но с времето тя започва да получава все повече предложения за стънтове и така мотоциклетизмът става нейна професия.

Не след дълго номерата с АТВ-то се изчерпват, а Сара иска още. Нейните амбиции са несравнимо по-големи от тези на приятелите ѝ. На 16-годишна възраст тя получава 125-кубиков мотоциклет. С него ѝ се отварят много повече възможности, а Сара учи бързо. Селото отдавна е станало твърде малко за нея. Сега тя се среща със сродни души от цяла Франция и тренира с тях през уикендите. През седмицата ходи на училище. След това учи лозарство в продължение на 2 години. Харесва ѝ и обмисля да последва стъпките на баща си. Но с времето тя започва да получава все повече предложения за стънтове и така мотоциклетизмът става нейна професия. За Сара започва една нова глава от живота ѝ. „С приятелите ми никога не сме очаквали, че един ден това ще стане моя професия. Все още ми е забавно да се занимавам със стънт мотоциклетизъм. Просто го правя на друго ниво.“

+ Прочети още

Уличен танц

Каране на задна и предна гума, бърнаут: Сара Льозито изпипва номерата си до съвършенство.

Да си стънт мотоциклетист само по себе си се счита за необикновена професия. Още по-необикновено е обаче, когато с това се занимава жена. „Стънт мотоциклетистка? Ще те видим ли на филмовия екран?“ често питат хората. Любопитни са и задават много въпроси. Сара им отговаря с удоволствие. Разказва за ролите си като дубльор във филмови поредици, за състезания, шампионати и представяния. Няма отделна дисциплина за жени. Сара често се съревновава с момчета. „Мъжете определено имат повече мощ и силно излъчване, когато карат. Затова аз създадох мой стил: фокусирам се върху баланса и плавността.“ Това прави представянията на Сара да изглеждат като акробатичен танц: грациозни, енергични и решителни ведно. Танц върху асфалт, на улицата - уличен танц. С каране на задна и предна гума, дрифт, бърнаут и акробатика.

+ Прочети още

Представянията на Сара изглеждат като акробатичен танц: грациозни, енергични и решителни ведно.

„Опитвам се да следвам стила си и да изпипвам номерата си до съвършенство.“ Въпреки това не иска да поема прекомерни рискове. Вярва, че непрестанният растеж и последователното развитие са ключът към успеха, особено предвид факта, че вече е претърпяла тежка травма на коляното. „През октомври 2015 г. скъсах предна кръстна връзка при произшествие. На лекар отидох чак след четири месеца. Тъй като не исках да пропусна сезона през 2016 г., отложихме операцията до есента. Това беше грешка, понеже нестабилното коляно ме караше да се чувствам неуверена в тялото си и стана така, че не спечелих сезона.“ Сара тренира усилено и е готова да се върне в играта. През 2017 г. иска да натисне газта до долу с S 1000 R.

+ Прочети още
Трябваше да работя здраво върху себе си, за да овладея притесненията си и същевременно да стана по отворена към хората. “

Сара Льозито

Свян или в светлината на прожекторите

В началото най-големият страх на Сара е сценичната треска.

Трудни ли са каскадите на мотоциклет? Определено. Но за Сара те не представляват никаква трудност. Страстта ѝ сякаш няма граници. За нея не съществува такова нещо като да се откажеш. Това, което обаче ѝ се струва трудно, е вниманието. „Винаги съм била срамежлива и не особено общителна.“ В началото напрежението е огромно, най-вече защото Сара винаги желае да се представи добре и да изпълни всичко правилно. „Притеснявах се, защото всички погледи бяха вперени в мен. Притеснението ми създаваше проблеми с ръцете. Карах две минути и блокирах" спомня си тя. Сценичната треска ѝ се отразява толкова сериозно, че приятелите ѝ не могат да я познат. Трябваше да работя здраво върху себе си, за да овладея притесненията си и същевременно да стана по отворена към хората. Като момиче от провинцията, това ми беше трудно.“

+ Прочети още

Вече няма място за свян. Сара е избрала да бъде в светлината на прожекторите.

През 2013 г. Сара за пръв път участва в световни шампионати по стънт мотоциклетизъм в Полша. Две години по-късно постига най-значимия си успех там. Тя е единственото момиче сред 75 мотоциклетиста и завършва на девето място. „Беше невероятно и се чувствах като победител. Момчетата, които завършиха преди мен, бяха уникални! Никога няма да притежавам техните умения. Но зрителите вероятно помнят онова момиче, макар и да не знаят името ми.“ Въпреки това има достатъчно хора, които помнят името ѝ: със своите над 2.5 милиона почитателя във Фейсбук Сара Льозито е почти толкова известна колкото и самия стънт мотоциклетизъм. Тя споделя с последователите си подробности за ежедневните си тренировки: снимки и видеа, които прави заедно с приятели. Вече няма място за свян. Сара е избрала да бъде в светлината на прожекторите.

+ Прочети още

На световната сцена

Като дубльор на Скарлет Йохансон Сара участва в сцените с мотоциклетни стънтове в блокбъстъра на Marvel Отмъстителите 2.

Мълвата за таланта на Сара Льозито стига чак до Холивуд. Получава покана да участва в блокбъстъра на Marvel Отмъстителите 2. Като дубльор на Скарлет Йохансон тя участва в сцените с мотоциклетни стънтове във филма. „Това беше първото ми участие във филм и то толкова голям още в самото начало. Много се гордея с това.“ споделя Сара разпалено. „Беше лудо преживяване. На снимачната площадка имаше толкова много талантливи хора - каскадьори за бойните сцени, за карането и за плуването.“ През 2016 г. тя пилотира BMW R 1200 RT в трилъра Ад. Благодарение на работата си като стънт дубльор, състезания, представяния и фото- и видеосесии Сара междувременно е обиколила света. Често става така, че се прибира вкъщи само за няколко дни, след което трябва да тръгне отново. „Понякога ми липсва тихият живот вкъщи. Но веднага щом остана вкъщи за по-дълго, започва да ми липсва пътуването.“

+ Прочети още

„Когато сме на мотоциклетите, ние, стънт мотоциклетистите, сме сериозни и концентрирани, но останалото е забавление и свободен стил“ разказва Сара Льозито.

Но когато си вземе почивка, Сара се наслаждава на времето, прекарано вкъщи. „Сънят, добрата храна и спортът на открито са важни за мен. Това е най-добрият начин да се възстановя. Научих много за храненето и вярвам, че здравословният начин на живот ще ми помогне да стигна по-надалеч.“ Сара няма тренировъчен план в истинския смисъл на думата. „Ставам от сън и преценявам как се чувствам. Слушам тялото си.“ Въпреки професионализма си Сара счита за важно забавленията да останат на фокус. „За разлика от много други спортове при стънт мотоциклетизма няма толкова ожесточена конкуренция. Ние, мотоциклетистите, сме по-скоро като семейство. „Когато сме на мотоциклетите, ние сме сериозни и концентрирани, но останалото е забавление и свободен стил.“

+ Прочети още

Още истории, които могат да ви бъдат интересни.

Подходящи мотоциклети.

spinner