Каране във въздуха.

BMW Motorrad и LEGO Technic изградиха концептуалния модел Hover Ride.

Разширяването на границите винаги е било част от BMW Motorrad. Бъдещето на мобилността е пълно с изненади – както може да се види от плаващия боксер. Комплектът за сглобяване постави началото.

Дизайнерите на LEGO вкусиха кръвта. Те търсят своето следващо приключение. Датчаните вече са изградили миниатюрния комплект за сглобяване за R 1200 GS от цветни тухлички. „Можете да създадете всичко с LEGO Technic, дори бъдещето“, казва уверено дизайнерът Ларс Тигесен. От тези вдъхновяващи мисли, екипът на LEGO и BMW Motorrad си поставиха ново предизвикателство.  

+ Прочети още

Амбициозната цел: разработването на мотоциклет на бъдещето, който ще отговори на въпроса какво ще представлява язденето на мотоциклет в бъдещето. Светът на Топси: дизайнерите на LEGO използват свой собствен комплект за сглобяване като основа за създаване на концептуален мотоциклет. Това, което се случва после, е феноменално. Мотоциклетът на бъдещето е изработен от абсолютно същите части, като LEGO Technic R 1200 GS Adventure, което представляваше огромен проблем за дизайнерите в BMW Motorrad.

+ Прочети още

BMW ви дава крила.

Те постигнаха невъзможното. Служителите в Мюнхен вдъхват живот на датската версия и разработват реален носещ се във въздуха мотоциклет, от комплекта за сглобяване – летящ мотоциклет, който кръжи над асфалта. Hover Ride. Александър Бюкън, ръководител на отдела за дизайн на превозни средства на BMW Motorrad е впечатлен от тази визия за бъдещето: „Създаването на измислен, визионерски модел от части на комплекта за сглобяване на LEGO Technic BMW R 1200 GS Adventure беше страхотна идея и изключително креативно предизвикателство.

Концепцията включваше дизайнерско ДНК от BMW Motorrad, с типични елементи, като боксер двигателя и характерния силует на GS, като същевременно беше повлиян и от дизайнерския речник на LEGO Technic“. Отидете навсякъде и създайте бъдещето. Изглежда сякаш LEGO Technic и BMW Motorrad са духовни братя. 

+ Прочети още

МОТОЦИКЛЕТ ОТ ТУХЛИЧКИ

Двамата партньори по проекта вече са се доказали в миналото, че споделят обща база: можем да приемем, че BMW R 1200 GS Adventure е бил почти навсякъде по тази планета, но никога преди не е бил в офиса на Ларс, в град Билун в Дания. Ларс седи на своето бюро; до него седи великолепна, 260-килограмова машина с мощност от 125 к.с. Датчанинът наблюдава мотоциклета; очите му преминават през вилката, след това той поглежда обратно своята сложна илюстрация. 

+ Прочети още

ФАНТАЗИЯТА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В РЕАЛНОСТ

Поради каква причина този мотоциклет се намира в този офис? Датчанинът е дизайнер в LEGO Group повече от 25 години. Той създава чертежите на превозни средства за LEGO Technic в продължение на повече от пет години. Той трябва да благодари на BMW Motorrad за това, че машината се намира до бюрото му. През месец август 2015 г., намиращата се в Мюнхен компания за първи път се свързва с креативния архитект на строителните тухлички от Билун. Идеята: да се създаде LEGO Technic модел от реална машина. Датската компания за играчки вече е работила с BMW Group, за да включи MINI Cooper в гамата на LEGO Creator. Технически сръчните ентусиасти вече са проектирали и мотоциклети. Но до този момент, това са били само виртуални модели. Сега, истински мотоциклет ще позира като модел. 

+ Прочети още

GS отговаря на всички изисквания.

GS отговаря на всички изисквания.

В началните етапи на идеята са разглеждани няколко мотоциклета. Но Adventure достигна призовото място в процеса на селектиране. Той изпревари всички модели в области, които са важни за LEGO Technic при проектирането на нов модел: функционалност, автентичност и предизвикателство при изграждането. R 1200 GS Adventure обединява всички тези качества.  

+ Прочети още

Подтикване на амбицията.

Когато Ларс чува за идеята, едно нещо му става ясно: това ще е неговият проект. „Мотоциклетите са моята страст и това, което беше много специално е проектирането на тези машини с изключително внимание към детайла“, обяснява дизайнерът. Но въпреки сериозният му опит, този проект, въпреки всичко, поставя нови предизвикателства. „Това е специален мотоциклет с много неконвенционални характеристики.

Вилката, кобилицата и единичната кобилица на задната гума. В миналото съм проектирал много мотоциклети с LEGO Technic, но никога със специални характеристики като тези“, споделя Ларс с нас. Предизвикателството пробужда амбицията и той незабавно се захваща за работа. 

+ Прочети още

Работещ като преводач.

Работещ като преводач.

Голямата среща с BMW Motorrad се случва един месец след първоначалния контакт. Вече има първоначален прототип на миниатюрния Adventure на конферентната маса. Моделът е впечатляващ, съгласяват се партньорите, и проектът получава зелена светлина. Ларс започва работа със страхотен ентусиазъм. С мотоциклета, най-важния инструмент, разположен до бюрото му, по време на етапа на разчертаването. „Мотоциклетът ми беше в страхотна помощ, защото можех да видя частите в техните пълни детайли и да измеря пропорциите.“ Работата на Ларс е подобна на тази на преводача. Той слуша оригиналанта машина, записва думите, промълвени от металния мотоциклет, обмисля ги и ги превежда на езика на LEGO Technic. И по този начин се създават няколко модела, които вече пътуват към Мюнхен. 

+ Прочети още

ВСИЧКИ СИ ИГРАЯТ С ТУХЛИЧКИ LEGO

Когато се среща с отговорните дизайнери в BMW Motorrad, Ларс демонстрира своя прототип. Контрагентите са във възторг, че тяхната машина се използва от LEGO Technic. Но пътят до перфектното точно копие все още не е завършен.  

+ Прочети още

Дискусиите продължават, детайлите се коментират и разбира се, с тях се играе. Освободени от ограничения и разпоредби, баварците също разработват свои собствени виртуални модели и треската на блокчетата за строене бързо се разпространява, като опустошителен пожар в околните отдели.

+ Прочети още

Най-трудната задача.

Най-трудната задача.

Ларс лети обратно в Дания със свеж стимул. Неговото подробно познание на машината също се е разширило. Това са малки неща, като фактът, че логото на машината е извито, докато мотоциклетистът монтира седлото; само след това то се изправя. Посоката на чертежите на Ларс е правилна. „Дискусията беше наистина творческа и всички ние сме на една вълна“, казва дизайнерът от LEGO, описвайки посещението. Обратно в Дания, едностранната кобилица изпитва възможностите на Ларс до техния максимум. „Беше трудно да я направя стабилна, защото тя е само от пластмаса. Въпреки всичко, датчанинът успява да изгради изключително важната част от съществуващи тухлички. Нито един LEGO елемент не трябва да бъде правен за неговия GS. „Не можех да направя каквито и да е компромиси“, споделя Ларс за най-друдната част по време на имплементацията. 

+ Прочети още
Виждайки дизайнерското студио в Мюнхен ми послужи като вдъхновение. “

Ларс Тигесен

ФИНАЛНИЯТ ТЕСТ

Неговото постоянство се отплаща накрая. Когато дизайнерите от BMW Motorrad посещават централния офис на LEGO през март 2016 г., се правят финалните щрихи на модела. След това, той трябва да премине през стриктни оценки за дизайн на LEGO. Но когато пазителите на пригодността не откриват никакви грешки и го оценяват високо, „всички са щастливи“, както казва Ларс. За сега, той се подготвя за своето следващо GS приключение: офроуд каране в Enduropark Hechlingen.    

+ Прочети още

Подходящи мотоциклети.

spinner