Общо

Моят BMW Motorrad Navigator V няма никакви печатни инструкции за експлоатация. Къде мога да ги открия?
Свържете вашия Navigator V към компютъра чрез осигурения USB кабел. Инструкциите за употреба са запазени в PDF формат в папката "РъководствонаСобственика" или на страницата на Navigator V в раздела Данни за изтегляне.
Има два различни вида пакета Navigator V. По какво се различават?
Разликата е проста: версията за подготовката на навигацията не включва стойката за монтиране с 4 бутона, тъй като стойката за монтиране вече е фабрично монтирана.
Може ли да бъде увеличена вътрешната памет на BMW Motorrad Navigator V?
Да. Устройството има гнездо за карта microSD за карти до 64GB (карта SDXC). Паметта може да бъде използвана за допълнителни карти, както и за запазване на MP3. Уверете се, че SD картите са форматирани във FAT32. Формат exFAT не се поддържа.
Какъв е максималният размер, с който могат да се използват картите памет за BMW Motorrad Navigator V?
Устройството има гнездо за карта microSD за карти до 64GB (карта SDXC). Паметта може да бъде използвана за допълнителни карти, както и за запазване на MP3. Уверете се, че SD картите са форматирани във FAT32. Формат exFAT не се поддържа.
Мога ли да закупя допълнителни карти, които не са включени в BMW Motorrad Navigator?
Да, всички карти, които са налични от Garmin или за Garmin устройства могат да бъдат зползвани и с Navigator V. Допълнителни карти могат да бъдат закупени и от BMW Motorrad, и от Garmin. Можете да откриете общ преглед на картовия материал на Garmin на сайта на Garmine.
Открих грешка в данните на картата. Как мога да докладвам за грешки и да се отстранят?
Грешки в данните на картата могат да бъдат докладвани на Garmin с помощта на програмата Base Camp за допълнителна обработка. За да направите това, свържете Navigator V към компютъра си и отворете Base Camp. Вече можете да докладвате грешката като натиснете вдясно върху прегледа на картата под опцията "Докладване на грешка на карта".
Мога ли да използвам BMW Motorrad Navigator V независимо от мотоциклета ми, например в автомобил?
За да може Navigator V да се използва в автомобила са необходими комплект за автомобил, съдържащ стойка с вграден високоговорител, държач на ветрозащитно стъкло и свързващ кабел. Това може да бъде постигнато с оригинален BMW аксесоар с номер на част 77 52 8 544 460.
Вече имам комплект за автомобила за Navigator IV. Мога ли да го използвам и за Navigator V?
По принцип е възможно. Navigator V приляга в държача и захранването на батерията също работи. За разлика от Navigator IV, Navigator V няма вграден високоговорител. Комплектът за автомобил за Navigator IV също няма високоговорител, което означава, че гласовите съобщения не могат да бъдат чути. Ето защо е по-добре да се използва комплект за автомобил с вграден високоговорител за Navigator V.
Защо трябва да се съгласявам с условията на лиценза всеки път когато включвам Navigator V?
Съгласието с условията на лиценза се изисква само докато устройството все още не приема от сателит и не е било преместено. След като първият път карате с Navigator, вие вече няма нужда да потвърждавате съгласието си с условията. Само приемане не е достатъчно за това. Navigator трябва да бъде и преместен.
Прехвърлил съм няколко маршрута с помощта на BaseCamp на Navigator V, от който нямам нужда повече. Въпреки че изтривам маршрутите в устройството, те се появяват отново след рестартиране. Как мога да изтрия завинаги маршрутите?
При прехвърляне чрез BaseCamp, маршрутите и любимите се запазват постоянно на устройството. Ако искате постоянно и безвъзвратно да изтриете всички маршрути и любими от Navigator, първо направете това в устройството като изтриете маршрутите и любимите в съответните менюта. След това свържете устройството към компютър и изтрийте всички файлове в поддиректорията/GPX, където са запазени маршрутите и любимите.
Какво е LIN шина?
LIN-шина (Local Interconnect Network) е най-новата и най-универсалната серийна комуникационна система в превозното средство. Тя представлява отворен стандарт "под” CAN и се използва, където технологията CAN-шина отнема твърде много време. LIN улеснява простата комуникация за интелигентни датчици и задвижващия механизъм, за които ширината и гъвкавостта на лентата на CAN не е необходима.
Какво означава TMC?
TMC е абревиатурата за Traffic Message Channel (Канал за предаване на трафик информация). TMC е трафик информация, която се предава от много трансмитери заедно с радио програми. TMC информацията не може да бъде чута в радио сигнал, но може да бъде декодирана с подходящи приемници. Информацията може да бъде използвана чрез програми за автоматично определяне на маршрута, например за избягване на маршрути със задръстване или опасности.
Какво означава Text-to-Speech (Текст към Говор)?
Text-to-speech означава бързина и най-важно удобство за потребителя на Navigator V. Защото гласовото съобщение не само казва посоката, но и наименованието на пътя. Това предотвратява смесването при завиването и опростяване на навигацията. Предишните гласови съобщения винаги са предавани с истински глас и предварително записани. След това гласовите съобщения се събират ако се изисква от съответните раздели на съобщението и се прослушват. Ако сте искали да използвате предварително записани имена на пътища, щеше да е необходимо да се дигитализират всички имена на пътища в картовия материал, което би било невъзможно поради обема. От друга страна Text-to-speech чете текста с ефективно подражаем човешки глас. Така не работи с предварителни записи, а знае ударението на всяка буква, сричка и техните комбинации. Резултатът е съобщение, което прави навигацията значително по-лесна за вас.

Общо за Bluetooth

Кои устройства мога да свържа с моя Navigator V чрез Bluetooth?
Можете да свържете Bluetooth комуникационна система, мобилни телефони, смартфони и други Navigator V устройства с вашия BMW Motorrad Navigator V.
Мога ли да използвам BMW Motorrad Navigator или Media Player дори без Bluetooth слушалки, напр. чрез кабел?
Не, не е възможно. BMW Motorrad Navigator или Media Player е активен само когато слушалки с A2DP-опция са свързани с Bluetooth. Ако не са свързани Bluetooth слушалки, BMW Navigator V и гласови съобщения чрез кабел за BMW Motorrad аудио система.
Мога ли да слушам гласовите съобщения на BMW Motorrad Navigator V без да използвам Bluetooth комуникационната система?
Да, възможно е. За мотоциклети K 1600 GT, K 1600 GTL и R 1200 RT гласовите съобщения прозвучават когато са свързани с допълнителния аксесоар на аудио системата чрез съществуващите високоговорители. При използване на комплекта за автомобил за BMW Motorrad Navigator V (номер на част 77 52 8 544 460) гласовите съобщения ще прозвучават чрез високоговорителя, вграден в стойката на автомобила.
Какви данни могат да бъдат обменяни между два BMW Motorrad Navigator V чрез Bluetooth?
Удобно и практично: маршрути и любими елементи могат да се обменят чрез Bluetooth. При пренос на маршрути може да се получат леки отклонения, ако същата пътна карта не е монтирана и на двете устройства. Тъй като маршрутът винаги се преизчислява с помощта на данните на картата на съответното устройство.
Работи ли също преносът на данни чрез Bluetooth между Navigator V и Navigator IV или между Navigator V и Navigator Adventure?
Не, Bluetooth преносът на данни между Navigator IV и Navigator V не е възможен, тъй като Navigator V има по-нова вътрешна система за запазване на маршрути (наречени Пътувания), която не е съвместима с Navigator IV. Bluetooth преносът на данни към Navigator Adventure не е възможен, тъй като той не поддържа Bluetooth. Преносът на данни между устройствата Navigator Adventure се извършва чрез ANT Standard.

Комуникация с Bluetooth

Може ли BMW Motorrad Navigator V да бъде комбиниран с BMW Motorrad комуникационната система?
Да, Navigator V има вграден Bluetooth интерфейс. Затова можете да го ползвате заедно с BMW Motorrad комуникационната система. Така че, гласовите съобщения от Navigator V могат да бъдат предадени безжично към BMW Motorrad каската. Това не прекъсва интерком връзката между каските на BMW Motorrad. Гласовите съобщения се предават само към едната каска тук (каската на мотоциклетиста). Ако има мобилен телефон с Bluetooth опция, както и Navigator V, то връзката е директна с Navigator V вместо с каската. Може да бъде лесно използван с помощта на Navigator V. По този начин входящите повиквания се показват на Navigator V с телефонен номер. Можете да приемате или отказвате повиквания чрез Navigator V. Дори можете да набирате. Тук Navigator V действа като клавиатура.
Могат ли Bluetooth комуникационните системи от други производители да бъдат използвани с BMW Motorrad Navigator V?
Да, по принцип е възможно. Но не гарантираме, че ще работи без проблеми. За оптимално функциониране се препоръчва използването на комуникационната система на BMW Motorrad.
Какво трябва да направя, за да свържа BMW Motorrad Navigator V с BMW Motorrad комуникационната система?
Съответните инструкции за експлоатация описват процедурата за свързване на Bluetooth устройства към BMW Motorrad комуникационната система и Navigator V.
Може ли BMW Motorrad Navigator V също да бъде свързан с каската на мотоциклетиста чрез Bluetooth, ако е свързан чрез интеркома с каската на пътника?
Да, възможно е. Гласовите съобщения и музиката от Media Player могат да бъдат чути само на една каска. Ако искате да използвате Navigator V две BMW Motorrad комуникационни системи, първо трябва да го свържете с каска (каската на могоциклетиста). Втората каска е свързана с първата каска, както е описано в инструкциите за експлоатация на BMW Motorradc комуникационната система. Интерком връзката остава непокътната дори по време на гласовите съобщения от Navigator V.
Монтирал съм BMW Motorrad комуникационната система в каската, но не мога да регулирам силата на звука чрез MMC контролера.
Силата на звука на BMW Motorrad комуникационната система, управлявана чрез MMC контролера, изисква последната версия на софтуера на BMW Motorrad комуникационната система v250. Софтуерът е наличен безплатно при вашия оторизиран дилър на мотоциклети BMW.
Мога ли да използвам управлението на силата на звука на MMC на R 1200 GS с Bluetooth каска, която не е на BMW?
Не. Управлението на силата на звука чрез MMC контролера изисква Bluetooth каската да разрешава силата на звука да се управлява дистанционно. Дистанционното управление с MMC контролер се поддържа само чрез BMW Motorrad комуникационната система.
Ако използвам BMW Motorrad Navigator V с каска с интерком система, чувам звук всеки път когато натискам бутона или екрана. Как мога да избегна това?
Ако използвате Navigator V заедно с BT комуникационната система, препоръчваме изключване на тоновете на клавиша и сензорния екран. За да направите това, отидете на главната страница на Navigator V и натиснете "Сила на звука". На следващата страница, натиснете гаечния ключ в горния ляв ъгъл. За да изключите тона на клавишите, отстранете зеления маркер като натиснете "тонове на клавиши".

Мобилен телефон с Bluetooth опция

Мога да свържа мобилния си телефон към Navigator V за кратко (прибл. 10 секунди), след което връзката е прекъсната. След това в Navigator V се появява съобщение за грешка. Връзката чрез Smartphone Link работи без никакви проблеми. Защо се случва така?
Тъй като Navigator V няма никакъв вграден високоговорител, съобщението се показва ако няма изход за аудио. Така че свързване по телефона е допустимо само ако Bluetooth слушалки или каска, или комплект за автомобил (с активирано захранване), е свързан. Връзката на смартфона чрез Bluetooth разбира се винаги работи без слушалки или комплект за автомобил.
Мога ли да чуя гласови съобщения от BMW Motorrad Navigator V по време на телефонно повикване?
Ако е активно телефонно повикване чрез Navigator V и има Bluetooth свързване на мобилен телефон, гласовите съобщения от Navigator V са спрени за сметка на телефонното повикване. Все пак предупредителен звук сигнализира за навигационните команди по време на телефонно повикване. Виждате ги едновременно и на екрана на Navigator V.
Свързал съм своя смартфон и BMW Motorrad комуникационната система чрез Bluetooth към BMW Motorrad Navigator V. Мога ли да слушам музика от смартфона си?
Не, не е възможно. BMW Motorrad Navigator V не може да възпроизвежда никаква музика чрез Bluetooth. Вместо това моля използвайте вградения Media Player в BMW Motorrad Navigator V.

Подготовка на навигацията

Каква е разликата в подготовката на навигацията между K 1600 GT / GTL и R1200 GS?
Подготовките на навигацията на K 1600 GT / GTL и R 1200 GS са много подобни и са базирани на същата технология. Многофункционалният контролер на R 1200 GS управлява директно Navigator V. Многофункционалният контролер на K 1600 GT / GTL управлява инструменталния клъстер, който след това изпраща кратки команди към Navigator V.
Нуждая ли се от специална версия на BMW Motorrad Navigator V за R 1200 GS подготовката на навигацията?
Не, не е необходима специална версия на BMW Motorrad Navigator V за R 1200 GS. Защото съществуват две различни възможности за Navigator V. Версията за подготовка на навигацията не включва стойка за монтиране с 4 бутона, тъй като тя вече е прикрепена към R 1200 GS.
Може ли подготовката на навигацията на R 1200 GS да бъде преоборудвана по-късно?
Подготовката на навигацията включва многофункционален контролер, монтажна скоба и стойката за монтиране чрез инструменталния клъстер. Отделните компоненти могат да бъдат преоборудвани по-късно.
Мога ли също да монтирам подготовката на навигацията с многофункционалния контролер на pre-2013 R 1200 GS?
Не, не е възможно. Подготовката на навигацията изисква LIN шина. Тя не е налична на модел R 1200 GS преди 2013.
Ако R 1200 GS е бил поръчан без подготовка на навигацията, може ли Navigator V да бъде нагласен по-късно?
Да, Navigator V със стойка за монтиране с 4 бутона, включена в пакета, може също да бъде използван с R 1200 GS. За монтаж се изисква и монтажната скоба чрез инструменталния клъстер.
Вече имам Navigator IV. Мога ли да използвам устройството на R 1200 GS с подготовка на навигацията?
Да, възможно е. Единственото изискване е Navigator IV да е с версия на софтуера 4.90 или по-нова. Ако е необходимо, софтуерът на Navigator IV могат да бъдат актуализирани чрез WebUpdater.
Може ли Garmin Zumo 660 да бъде използван заедно с подготовката на навигацията на R 1200 GS?
Garmin Zumo 660 влиза в подготовката на навигацията, която също я захранва с електричеството. Управление чрез многофункционалния контролер и всички други специални характеристики на Navigator IV или Navigator V не се поддържат.
Свързана ли е алармата за резервоара на Navigator V с предупредителната светлина на резервоара на K 1600 GT / GTL или R 1200 GS с подготовката на навигацията?
Алармата на резервоара на Navigator V на K 1600 GT / GTL е базирана на указателя на разстояние, който се пренася от мотоциклета. Можете да настроите прага на предупрежденията на навигатора индивидуално. Той е независим от резервната лампа на K 1600 GT / GTL. Докато на R 1200 GS алармата на резервоара е свързана с предупредителната светлина на резервоара на мотоциклета. Прагът на задействане е във връзка с R 1200 GS без да функционира. Алармата на резервоара се издава заедно с алармата на резервния на R 1200 GS.
Мога ли да подменя държача, който е монтиран с подготовката на навигацията със стойка за монтиране с 4 бутона и многофункционалния контролер?
Не, това не е възможно, тъй като стойката за монтиране с 4 бутона не поддържа LIN шината.
Имам Navigator IV на моя 2013 R 1200 GS и бих искал да закупя Navigator V. Мога ли да заменя Navigator IV с Navigator V?
Да. Държачът на подготовката на навигацията на 2013 R 1200 GS или по-нов е напълно съвместим с Navigator IV и Navigator V. Поддържа се пълният спектър функционалност на Navigator V.
Имам Navigator IV на моя K 1600 GT / GTL и бих искал да закупя Navigator V. Мога ли да заменя Navigator IV с Navigator V?
Да. Стойката на подготовката на навигацията на K 1600 GT / GTL е изцяло съвместим с Navigator IV и Navigator V. Тъй като Navigator V има по-голям дисплей от Navigator IV, капакът на уреда на мотоциклети K 1600 GT / GTL преди 2014 (номер на част: 46 63 8 546 302) трябва да бъде подменен. Само тогава целият екран на Navigator V става видим. Съответният капак за отделението на навигацията може да бъде получен чрез следния номер на част: 46 63 8 546 367.

Експлоатация и характеристики

Може ли Navigator V да изчислява маршрути с много завои?
Да, Navigator V може да изчислява маршрути с много завои. Въпреки всичко, това са най-удачните връзки между две точки.
Как да актуализирам базата данни с дилъри на BMW Motorrad на моя Navigator?
Базата данни с дилъри на BMW Motorrad на вашия Navigator се актуализира веднъж годишно. Можете да изтеглите най-актуалната версия от страницата на Navigator V. За да стартирате инсталацията просто копирайте файловете във вашия навигатор. В базата данни има точни инструкции.
Изображението върху прегледа на картата на навигатора може да бъде конфигурирано. От къде получавам моя BMW мотоциклет като изображение?
Можете да изтеглите изображенията с последните превозни средства на BMW Motorrad от страницата на Navigator V. В момента модели R 1200 GS, K 1600 GT, K 1600 GTL и R 1200 RT са налични в различни цветове.
Налични са актуализации на K 1600 GT / GTL, TMC. Дали тези също са налични на R 1200 GS?
На K 1600 GT / GTL, актуализациите на TMC се получават чрез радиото на мотоциклета и се предават от там към Navigator V. Тъй като R 1200 GS няма радио, актуализациите на TMC не са налични тук.
Какво означават малките триъгълници, които са показани в различни менюта и диалогови кутии?
Малките триъгълници показват, че съответната функция на Navigator V може да бъде активирана чрез натискане и задържане на MMC Контролера. Или чрез натискане вдясно, или вляво – в зависимост от подравняването на триъгълниците.
Възможно ли е да персонализира началния екран на Navigator V?
Не, не е възможно да се персонализира началния екран.
Трябва ли да отстраня BMW Motorrad Navigator при презареждане на моя мотоциклет, за да го предпазя от разливане на гориво или горивни изпарения?
Не, корпусът и екрана на Navigator са защитени срещу гориво. Просто можете внимателно да избършете пръските от гориво с чиста кърпа.
Функцията компас на BMW Motorrad Navigator показва в грешната посока веднага след като е бил включен. След потегляне посочената посока се коригира. Какво причини това?
Функцията компас на Navigator е базирана на електронен компас, а не на механичен магнитен компас. Електронният компас определя посоката чрез откриване на разликата между две различни точки на измерване. Ако Navigator не се движи, то очевидно няма разлика и посоката на компаса не може да бъде определена. Но веднага щом започнете движение, разликата може да бъде изчислена. Компасът показва правилната посока.
Поддържа ли BMW Motorrad Navigator определяне на положението?
BMW Motorrad Navigator не поддържа определяне на местоположението. Тази функция се използва за активиране на навигацията чрез изчисляване на тахометричния сигнал и така наречения "жироскоп" (магнитен компас) дори в ситуации, където не е възможно приемане на сигнал от сателит. Например, като тунел.
spinner