Race ABS на BMW Motorrad е новоразработена система, която отново е значително по-лека от предишните частично интегрирани системи. С контролен модул с тегло само 1,5 kg и цялостна тежест само 2,5 kg, тя осигурява отлични предпоставки за използване със супер спортни мотоциклети. Освен че е лека, системата впечатлява и с подобрена реакция.
Общо четири сензора за налягане, идеално приспособени един към друг и към цялата система, правят това възможно. Заедно с изключително сложно засичане при повдигане на задното колело, системата позволява да се прави разлика между неравна повърхност и блокирало задно колело по-добре, отколкото при предишната система. При задействане на лоста на ръчната спирачка се активира предната двудискова спирачка със съвсем малко спирачно налягане върху спирачката на задните колела. При задействане на лоста на крачната спирачка се активира само спирачката на задните колела. При режимите на каране „Race“ и „Slick“ детекторът за повдигане на задното колело не се намесва в спирането от страна на мотоциклетиста. Режимът „Slick“ позволява на напредналите мотоциклетисти да изпълняват така наречените дрифтове при спиране, без да се налага да се отказват от предимствата на ABS за предното колело.
Използването на четвърти сензор за налягане във веригата на предните колела дава възможност за по-чувствително регулиране на спирачното налягане на предните колела, отколкото при предишната система BMW Integral ABS II, тъй като действителните стойности на налягането във веригите за управление и колелата могат да бъдат директно сравнени помежду си. Поради тази причина може да се направи и без отвори на дросела, което води до оптимална точка на налягане и перфектна управляемост. За специални изисквания Race ABS на BMW Motorrad може да се изключи отделно.
Дори ако новата система – подобно на другите ABS – не може да предефинира физическите граници, Race ABS на BMW Motorrad осигурява ценна подкрепа и е огромно предимство, когато става въпрос за безопасността на мотоциклетиста.
+ Прочети още

Дори още по-подробна информация за технологията

spinner