Със срещуположния двигател, който се използва за първи път в новия R 1200 GS, се използва и нова цифрова система за управление на двигателя BMS-X. Основните ѝ характеристики са изцяло равномерното впръскване на горивото, компактното оформление и ниското тегло. Базираното на alpha/n управление на двигателя с интерфейс на въртящия момент взема предвид множество влияещи фактори. Позволява лесен контрол върху предаването на въртящия момент и характеристиките на реакция, възложени чрез характеристиките на електронната газ към различните режими на каране, които се адаптират към най-голямото разнообразие от гранични условия. Основата за това управление е всмуканото количество въздух, което се определя индиректно чрез ъгъла на отвора и скоростта на въртене. Системата за управление на двигателя формира индивидуално координирани стойности за количеството впръскване и времето за запалване, като се използват допълнителни параметри на двигателя и околната среда (включително температурата на двигателя, температурата на въздуха, атмосферното налягане) заедно със съхранените карти на характеристиките и коригиращите функции.
Подготовката на сместа се извършва чрез електронно впръскване на гориво чрез дроселни тела с ширина на отвора 52 милиметра вместо предишните 50 милиметра. Новоразработените високи вентилационни отвори за всмукване на въздуха и широкообхватният шумозаглушител осигуряват оптимално подаване на хладен входящ въздух и следователно оптимално зареждане.
Клапаните за газта се задействат чрез електрически мотор под формата на система за електронна газ. Исканията на мотоциклетиста се препращат от сензора на ръкохватката за газта до напълно електронния контрол на двигателя и в зависимост от избрания режим на каране се превръщат в целево положение на клапана за газта, което след това се настройва електронно.
Електронната газ на новия BMW R 1200 GS подобрява управляемостта и оптимизира плавността на движението в областта, близо до скоростта на празен ход, тъй като контролът на двигателя засича всякакви разлики между двата цилиндъра в диапазона на средното налягане и компенсира това чрез селективен контрол на клапаните за газта. В резултат на това са възможни различни реакции на газта (меко, оптимално, директно) с помощта на опцията „ASC и режими на шофиране“, в зависимост от съответната област на приложение. Благодарение на изключително подобрения контрол, ъгълът на ръкохватката за контрол на газта може да бъде намален от 85 до 70 градуса. Тази технология може да се използва и с опционалния аксесоар за конфорт при круиз контрол. За първи път с BMW GS е налична електронна система за круиз контрол като допълнителен аксесоар за R 1200 GS, което прави по-удобни пътуванията по магистрали например.
+ Прочети още

Дори още по-подробна информация за технологията

spinner