Компактният корпус е вдаден между двигателя и вторичното задвижване (люлеещо се рамо с вграден карданов вал). Цялата скоростна кутия тежи само 13 килограма.
Здравият принцип на жлебовете с винтова резба осигурява по-леко сцепление както за по-тихо движение на зъбните колела, така и за прецизно съединяване на отделните скорости. Тази прецизност може да се почувства ясно по време на сменянето на скорости. За разлика от конвенционалните мотоциклетни предавателни механизми, при които смяната на скоростите се извършва от зъбните колела, движещи се по валовете, в скоростните кутии с винтова резба на BMW Motorrad предавката се сменя чрез спускане с три плъзгащи се втулки, за да може да има непрекъснато сцепление между зъбните колела и да се задвижват косвено. Плъзгащите се втулки имат предимството, че са по-леки и по-малки от сменените зъбни предавки, което им позволява да се движат по-плавно през превключващите вилки на съответните валове. Това предизвиква много кратка, но пълноценна смяна на скоростите. Селекторният барабан има куха конструкция и се закрепва върху сачмени лагери, за да се оптимизира теглото и за по-лесна смяна на скоростите.
Свободните зъбни колела се монтират на иглени лагери с ниско триене, а валовете на свой ред се движат върху сачмени лагери. Те са известни като чисти лагери и предотвратяват навлизането на плаващи частици, като осигуряват по-дълги периоди за инспекция, така че смяната на трансмисионното масло да са необходими само на всеки 40 000 километра.
Превключващият вал излиза отляво на корпуса, което улеснява насочването на предавката за превключване към скоростния лост на степенката.
Оптималната смяна на скоростите с активната 6-степенна скоростна кутия и краткото предавателно съотношение осигуряват силно впечатляващи качества на сцеплението. Скоростната кутия е оборудвана като стандарт с потенциометър за показване на отделните скорости на мултифункционалния дисплей. Може да се смени, докато скоростната кутия все още е монтирана, намалявайки времето и усилието, необходими за поддръжка.
+ Прочети още

Дори още по-подробна информация за технологията

spinner